maanantai 23. helmikuuta 2015

Ylös ja alas, ylös ja alas




Asumme talossa, joka sijaitsee rinteessä. Autolta ulko-ovelle on noustavana 64 askelmaa. Tämän lisäksi talo on kolmessa kerroksessa, joten portaita saa askeltaa yllin kyllin. Rinteessä asumisessa on hyvät ja huonot puolensa. Parhaimmasta päästä ovat kauniit näkymät pitkälle. Ja ne huonot puoletkin saa käännettyä hyviksi, kun vain oivaltaa ne oikein.

Arkiliikuntaa tulee runsaasti pitkin päivää. Aamu alkaa päivän ensimmäisellä lenkillä koirien kanssa. Lisää kiipeämistä on edessä töistä palatessa ja sen jälkeen on vuorossa päivän toinen ulkoilu karvakuonot hihnan jatkona. Pari kertaa viikossa tähän lisätään kauppareissut. Kahden painavan kauppakassin kanssa tuo portaiden kiipeäminen käy kevyestä kuntosalitreenistä. Puhumattakaan siitä, kun takana on visiitti eläinkauppaan ja ylös kannettavana on 15 kg säkki koiranruokaa. Sanomattakin on selvää, että sitä on oppinut kerralla ostamaan juuri sen verran, että ostokset saa kannettua yhdellä reissulla ylös ilman ravaamista autolle. Tai sitten on varmistettava, että kotona on kantoapua, jonka voi kotimatkalla soittaa laskeutumaan paikalle.

Ehdoton positiivinen puoli on se, että hyväksi kehittynyt hapenottokyky pysyy helposti yllä. Enää en hengästy vaikkapa kauppakasseja ylös kantaessani. Siksipä huvitus on suhteellisen suuri, kun ovikellon soitua ja oven avattuani edessäni seisoo ihminen käsillään viuhtoen, happea haukkoen ja puuskuttaen: "Teilläpä riittää noita portaita. Odota vähän, kun vedän henkeä."

Talvella portaiden kolaaminen lumesta ei käy aivan hetkessä. Mutta tämähän otetaan puhtaasti tehokkaan treenin kannalta. Ja kun tänä talvena, ainakin täällä etelässä, on ollut varsinainen hissisää, portaat ovat hyvin usein olleet jäässä. Siinä on kehittynyt tasapaino, kun on taiteillut portaita (käsi varmuuden vuoksi kaiteesta puristaen). Tasapainoharjoituksista tarpeeksi saatuani kävin hankkimassa Icebugit. Mutta niistä ehkä joskus toisella kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti